
میلگرد گذاری فونداسیون
ما برای اجرای فونداسیون میلگرد گذاری به فونداسیون که جزء مراحل مهم و حائز اهمیت است نیاز داریم که به جهت افزایش مقاومت کششی بتن و جلوگیری از ترک خوردگی انجام می پذیرد. فونداسیون یا شالوده، جزء مهم ترین بخش های سازه است چرا که بار کل ساختمان را به زمین انتقال می دهد. نحوه میلگرد گذاری فونداسیون به شرح زیر است:
تعیین ساختار ساختمان و اجزای آن
قبل از اقدام به تهیه مصالح مورد نیاز ساختمان و اقدام به ساخت و ساز باید نقشه کلی ساختمان را رسم و بخش های ضروری آن را ترسیم و مشخص کنید. ناودانی UNP
خرید میلگرد
حائز اهمیت ترین بخش اجرای میلگرد گذاری فونداسیون بتنی، خرید و محاسبه میلگرد است. این روزها انواع میلگرد در بازار به فروش می رسند که ابعاد و موارد استفاده آن ها با هم متفاوت هستند به همین علت باید از کاربرد میلگرد ها اطلاع داشته باشید تا بتوانید آن ها را در بخش های مناسب مورد استفاده قرار دهید. تسمه آلیاژی
مشاوره گرفتن از طراح
با توجه به تخصصی بودن آرماتوربندی، باید بعد از تهیه میلگرد مورد نظر با مهندس ساختمان در ارتباط با نحوه اجرای آن مشورت کنید. در حقیقت یک مهندس با تجربه بر اساس نقشه ساختمان نوع و اندازه میلگرد ها را تعیین می کند تا بهترین، انتخاب شود. در رابطه با پروژه های پیچیده و سنگین، عموما مهندس ناظر کاملا در محل ساخت حضور داشته و کیفیت اجرا فونداسیون را مورد بررسی قرار می دهد ولی در پروژه های کوچک، فاصله میلگرد ها و تغییر اندازه آن ها به نسبت ساختمان های پیچیده حائز اهمیت نیست و نیاز به حضور دائم ندارد. ورق آلیاژی
انتخاب شیوه مناسب آرماتوربندی
به طور کل روش های مختلفی برای اجرای آرماتور سازه های بتنی وجود دارد و هر کدام برای یک نوع از سازه های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد. سه روش برای اعمال آرماتور وجود دارد که شامل کرواتی، منظم و گره زدن می شود. در هر سه روش برای کنار هم نگه داشتن میلگرد ها جوشکاری سرد مورد استفاده قرار می گیرد چرا که جوشکاری معمولی به علت نداشتن انعطاف پذیری لازم سبب کاهش استحکام کششی آرماتور می شود.
روش ضربدری فونداسیون
دو میلگرد روی هم قرار گرفته و مفتول ها از زیر و رو به شکل ضربدری بسته می شود.
روش میلگرد گذاری بستن از کنار
در این روش میلگرد ها روی هم قرار گرفته و مفتول ها به زیر میلگرد زیرین و امتداد میلگرد دیگر مورد استفاده قرار می گیرند و در نهایت به هم وصل می شوند از این اتصال در روش کرواتی استفاده می شود.
انجام آرماتور بندی
شیوه آرماتور بندی مشخص می کند که میزان بتن در هر نقطه چه میزان باشد. زمانی که از مقاطع بزرگتر استفاده شود باید فضای بیشتری در نظر گرفته تا بتن بین آرماتور را پر کند. در آرماتور بندی شبکه زیرین بدین صورت است که وقتی آرماتور ها آماده شدند اول شبکه زیرین میلگرد ها اجرا شوند. در این مرحله برای این که بین میلگرد ها فاصله ایجاد شود و روی میلگرد ها به طور کامل با بتن پوشیده شود، زیر میلگرد اسپیسر قرار می دهند.
در آرماتور بندی از خرک به عنوان نگهدارنده و پایه برای اجرا شدن شبکه بالایی استفاده می شود. شبکه بالایی فونداسیون از طریق خرک ها که میلگرد های پایه دار هستند، انجام می پذیرد. آرماتور های طولی با سیم به خرک متصل کرده تا زمان بتن ریزی خم نشود یا در میزان پوشش دهی بتن تغییر ایجاد نشود.
در زمان انجام آرماتور بندی فونداسیون اسکلت فلزی، آرماتور های انتظار، ستون و دیوار برشی و صفحه ستون اجرایی می شوند. تعیین کردن محل دقیق میلگرد انتظار در صفحه ستون ها در سازه های فلزی جزء بخش های مهم اجرایی می باشد. هر خطا در این فرآیند باعث می شود مشکلات زیادی مانند تراز نشدن ستون، نا ترازی اتصالات و پله ها، کوتاهی یا بلندی در آن ها به وجود آید.
بررسی مجدد آرماتوربندی
مهندس ناظر قبل از آغاز فرآیند بتن ریزی، آرماتور ها را به طور کامل بررسی کرده تا در زمان بتن ریزی آرماتورها حرکت نکند و مشکل به وجود نیاید.
بتن ریزی
در مرحله بتن ریزی ابتدا قالب بندی ساختمان اطراف کلاف های آرماتور صورت می پذیرد. قالب فلزی برای این کار بهتر است چرا که از خروج آب سیمان از بتن جلوگیری می کند و در نهایت بتن ریزی فونداسیون اجرا می شود.
میلگرد مناسب برای فونداسیون
انتخاب میلگرد برای فونداسیون شامل عوامل مختلفی مانند نوع فونداسیون، نوع خاک، وزن سازه، تعداد طبقات و شرایط آب و هوایی منطقه می شود. به شکل کلی برای میلگرد های طولی و تقویتی در ساختمان های ۳ و ۴ طبقه، سایز ۱۸ یا ۲۰ مورد استفاده قرار می گیرد.
برای هر متر فونداسیون چند کیلو میلگرد قابل استفاده است؟
میزان میلگرد مورد نیاز برای ساختمان، به طور دقیق و قطعی مشخص نیست ولی به شکل کلی می توان گفت با توجه به نوع فونداسیون، فونداسیون های بتنی مسلح شده بین ۳۵ تا ۵۰ کیلوگرم میلگرد در هر متر مربع و فونداسیون های اسکلت فلزی بین ۴۵ تا۶۵ کیلوگرم میلگرد در هر متر مربع برای اسکلت با مهار بندی هم مرکز و بین ۶۵ تا ۹۰ کیلوگرم در هر متر مربع برای اسکلت با قاب خمشی می توان مورد استفاده قرار داد.
نکات مهم در میلگرد گذاری فونداسیون
در میلگرد گذاری فونداسیون باید از میلگرد های سالم که مشکلاتی مانند خم شدگی، ترک خوردگی و زنگ زدگی ندارند استفاده کرد.
قطر، نوع و تعداد میلگرد ها باید با بر اساس نقشه باشد.
فاصله بین میلگرد ها باید کاملا رعایت شود.
خاموت ها باید به شکل دقیق در محل تعیین شده در نقشه داده شوند.
محل وصله میلگرد ها باید درست اجرا شوند.
باید بتن با کیفیت و خالص به کاربرده شود.
باید از ویبره به شکل صحیح در زمان بتن ریزی استفاده شود.
نحوه میلگرد گذاری فونداسیون پی و شناژ
فونداسیون پی و شناژ نکات بسیاری دارد که به شرح زیر است:
در پی ها، قطر میلگرد نباید از ۱۰ میلیمتر کمتر باشد.
فاصله محور تا محور میلگرد باید از ۱۰ سانتیگراد بیشتر و از ۳۵ سانتیگراد بیشتر در نظر گرفته شود.
ابعاد شناژ رابطه پی ها باید مناسب با ابعاد پی باشد و کمتر از ۳۰ سانتیمتر نباشد، به طوری که سطح فوقانی آن با فونداسیون یکسان باشد.
تعداد میلگرد های طولی شناژ باید از ۴ آرماتور با قطر ۱۴ میلیمتر کمتر نباشد.
میلگرد های طولی شناژ، باید از طریق خاموت به قطر ۸ میلیمتر و با فاصله بیشتر از ۲۵ سانیتگراد در نظر گرفته شوند.
نحوه میلگرد گذاری فونداسیون ستون ها
فونداسیون ستون ها
شیوه میلگرد گذاری فونداسیون ستون بدین صورت است که باید حداقل ۴ عدد میلگرد داخل خاموت مدور یا مستطیلی، ۳ عدد میلگرد داخل خاموت مثلثی و ۶ عدد میلگرد داخل خاموت مارپیچ قرار دهید. بهتر است بدانید که میلگرد مارپیچ باید از میلگرد های پیوسته ساخته شود. در هر گام مارپیچ، فاصله آزادی که بین میلگرد در نظر گرفته می شود باید بین ۲/۵ تا ۷/۵ سانتی متر در نظر گرفته شود. همینطور قطر میلگرد های مصرفی مارپیچ نباید از ۶ میل کمتر باشد. گام مارپیچ از قطر ۶/۱ قطر هسته بتنی داخل مارپیچ نیز نباید بیشتر باشد.
جمع بندی
میلگرد گذاری فونداسیون یکی از مراحل مهم و حائز اهمیت در اجرای ساختمان است. رعایت اصول، کیفیت، نحوه اجرای صحیح اتصالات در استحکام سازه نقش موثری دارد به همین دلیل باید این مرحله از طریق افراد با تجربه و با نظارت مهندس ناظر صورت پذیرد.