
عوامل موثر بر تحمل بار قوطی ها
برای بهره گیری صحیح از قوطی ها و جلوگیری از خراب شدن آن در زمان کاربرد نیاز است تا با کنترل پارامتر هایی که بر تحمل بار قوطی تاثیر گذار هستند. قوطی ها جزء مهم ترین انواع پروفیل می باشد که در اندازه و شکل های گوناگون تولید می شود و همانطور که گفته شد کاربرد اصلی آن در ساخت ستون، میز و صندلی، صنایع خودروسازی و … است.
به عنوان نمونه برای کمتر شدن فشار بارهای وارد شده بر قوطی، می توان بار را به صورت یکنواخت پخش کرد و یا این که از قوطی های کوچکتری بهره برد. در نهایت میزان و چگونگی وارد کردن بار و همینطور ابعاد قوطی، یکی از مهمترین عوامل های تاثیر گذار در تحمل بار است.
با توجه به این که رعایت استاندارد ها، یکی دیگر از پارامتر های مهم در تحمل بار انواع قوطی است برای قوطی هایی که در صنعت خودروسازی به کاربرده می شوند باید استاندارد خودرو و آن هایی که در ساختمان سازی استفاده می شوند، استاندارد ساخت و ساز در نظر گرفته شود. رعایت نکردن این استاندارد ها سبب وارد شدن فشار اضافی و در نهایت کاهش عمر مفید و کارآمد نبودن قوطی می شود.
فاکتور های موثر بر تحمل بار قوطی به صورت مختصر به شرح زیر است:
میزان بار وارد شده بر قوطی یا ظرفیت باربری
موقعیت قرار گرفتن قوطی ها
رعایت استاندارد های ساخت
عمق پایه ستون
وزن و اندازه قوطی
میزان تحمل بار قوطی در ستون
یکی از پرکاربردترین قوطی ها در کشور، قوطی هایی هستند که در ستون ساختمان به کاربرده می شود. این قوطی ها مقطع مربع و مستطیل داشته و در اندازه های گوناگون تولید و به بازار عرضه می شوند. ستون وظیفه دارد بارناشی از سقف یک طبقه یا طبقات را به فونداسیون و بعد به زمین انتقال دهد. نیروهای محوری شامل نیروهای فشاری از سمت بار مرده و زنده که به ستون انتقال داده می شود، از طریق ستون مهار می شود. تیرآهن بال پهن
لازم به ذکر است بدانید علاوه بر نیروهای فشاری در قاب های خمشی به کار رفته در سازه نیروهای لنگری ناشی از بار های قائم و جانبی نیز به دلیل اتصال صلب تیر به ستون وارد می شود. در نهایت می توان گفت اگر ستون های فولادی با مصالح دیگر تقویت نشوند، ممکن است با این لنگر دچار قوس و کمان شود. کمانش به این معناست که تحمل باربری یک ستون به علت انحنا بسیار آن از بین رود. این موضوع به میزان تحمل بار قوطی بستگی دارد و اگر پروفیل هایی همانند قوطی درست انتخاب شوند، احتمال کمان و آسیب ساختمان کاهش می یابد. میلگرد فسفر برنز
کمان با مقطع ستون ارتباط مستقیم داشته و با ارتفاع طبقات نسبت عکس دارد. به طوری که هر چه ابعاد مقطع قوطی و ستون افزایش یابد، میزان تحمل بار قوطی نیز افزایش می یابد. شکل مقطع برای ستون ها و قوطی ها به کاربرده می شود و وضعیت بارهای وارد شده بر سازه و میزان بار بستگی دارد. عموما برای ستون ها از قوطی با مقاطع مستطیل یا مربع استفاده می شود. تسمه آلیاژی
انواع قوطی پروفیل از جهت میزان تحمل بار
در سازه های گوناگون برای تحمل بار از قوطی هایی با مقاطع هندسی گوناگون به کاربرده می شود.
مقاطع کوچک با شکل مستطیل و مربع که در ساخت درب، پنجره و نرده کشی راه پله کاربرد دارند.
مقاطع بزرگ(ستونی) به شکل مربع و مستطیل که در ساخت ستون و اسکلت فلزی استفاده می شود.
مقاطع مربع و مستطیل که برای بهره گیری ساخت انواع میز و صندلی(به دلیل ویژگی آن در حفظ تعادل) به کاربرده می شود.
با ضخامت های گوناگون که برای بهره گیری در صنایع خودروسازی، ساختمان سازی( به عنوان تیر در ساختمان و ستون وال پست برای جلوگیری از تغییر شکل دیواره های غیر سازه ای) استفاده می شوند.
فرمول محاسبه تحمل بار قوطی
قوطی یکی از پرکاربردترین تجهیزات در ساخت سازه های فلزی گوناگون به کار گرفته می شود. کارخانه های گوناگون این تجهیزات را با توجه به هدف و عملکرد، در اندازه های مختلف به بازار عرضه می کند. یکی از ویژگی های حائز اهمیت در رابطه با قوطی، میزان تحمل بار آن است. این فرمول که به شرح زیر است، تعیین می کند که قوطی تا چه میزان می تواند در مقابل بارهای داخلی و خارجی که به آن وارد می شود، مقاومت کند.
وزن قوطی=وزن مخصوص قوطی ها بر حسب کیلوگرم * طول قوطی بر حسب متر * تعداد آن
جدول تحمل بار قوطی پروفیل مربعی و مستطیلی
پروفیل در اندازه ها مختلف به بازار عرضه می شوند. با وجود این که طول استاندارد این تجهیزات معادل ۱۲ متر می باشد ولی احتمال دارد با توجه به نیاز پروژه، تا این اندازه متفاوت باشد. پروفیل های مربعی و مستطیل شکل با توجه به اندازه، طول و متراژ تحمل بار متفاوتی دارند. چگونگی قرارگیری آن ها بر روی تکیه گاه نیز می تواند به شکل مستقیم روی میزان تحمل بار قوطی پروفیل مربعی تاثیر گذار باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله به بررسی عوامل موثر بر تحمل بار قوطی ها پرداختیم و دریافتیم که برای کارایی بهتر قوطی ها باید به پارامتر های تحمل بار قوطی توجه کرد. به طور کلی اگر بار را به صورت یکنواخت روی قوطی پخش کنید به قوطی فشار کمتری می آید. همچنین می توانید با استفاده از جدول تحمل وزن قوطی، کارایی قوطی را افزایش دهید.