
تعریف لوله و آشنایی با انواع آن
به طورکلی از لولهها برای انتقال منظم جریان سیالات استفاده میشود که در شکلهای دایرهای، مربعی و مستطیلی وجود دارد اما در این بین، لولههای دایرهای شکل سهم عمدهای از بازار را به خود اختصاص دادهاند.
در واقع باید بدانید مواردی مانند دبی و فشار سیال، دما، نوع و میزان خورندگی سیال، شرایط آب و هوایی، محل قرارگیری لوله و میزان ارتعاشات موجود در سیستم لوله کشی، نقش مهم و پراهمیتی را در تعیین نوع لوله دارد. به همین خاطر این مقاطع فولادی را میتوان از نظر جنس، روش تولید، شکل و کاربرد در دستههای مختلفی تقسیمبندی کرد.
به طور کلی لولهها در سه دسته سیمانی، پلیمری(غیرفلزی) و فولادی(فلزی) قرار دارند که هرکدام از آنها، دارای انواع متفاوتی از لولهها هستند اما در مبحث امروز ما میخواهیم به معرفی مهمترین و کاربردیترین انواع لولهها به همراه ویژگی آنها بپردازیم.
انواع لولههای فولادی و کاربرد آن
اکنون که متوجه شدیم از لولهها برای چه مواردی استفاده میشود و با دستههای کلی آن آشنا شدیم، در این بخش به معرفی برخی از کاربردی ترین انواع لوله و کاربرد آن اشاره میکنیم که شامل موارد زیر است:
لوله PVC
لوله PVC یا Poly Vinyl Chloride، از دو دسته مواد نو و کهنه (بازیافتی) تولید میشود، به همین خاطر این نوع لولهها را در دو دسته فشار ضعیف و فشار قوی تقسیمبندی میکنند. رنگ طوسی پر رنگ این لولهها از مواد نو یا تازه ساخته شده و فشار قوی است، درحالیکه نوع طوسی کمرنگ آن از مواد کهنه (بازیافتی) ساخته شده و در دسته فشار ضعیف قرار دارد.
کاربرد لولههای PVC
کاربرد این لولهها بیشتر در در لولهکشی ساختمان، سیستم فاضلاب مسکونی و شهری در کارهای تاسیساتی و همچنین سیستمهای آبیاری بالا و پایین زمین است. البته به این نکته هم توجه کنید که لولههای پیویسی انعطاف بالایی داشته و با فشار شکسته نمیشوند، بلکه در اثر رطوبت میپوسند.
لوله داربستی
مهم است بدانید که داربست مثلثی، داربست چکش ستاره، داربست پایهدار و داربست معلق، از مهمترین نمونههای این نوع لوله بوده که در دو نوع بدون درز و درزدار تولید میشوند.
لوله و پروفیل
کاربرد لولههای داربستی
لولههای داربستی، بیشتر حکم نگهدارنده سازههای ساختمانی را دارد و از آن به عنوان انتقالدهنده استفاده نمیگردد. در واقع بیشترین کاربرد لولههای داربستی،ایجاد تکیهگاه برای افراد مشغول به کار در ساختمان و همچنین کمک به نگهداری و ساخت انواع پروژههای ساختمانی و عمرانی مانند پلها است.
لوله پلیاتیلن
از دیگر انواع لوله و کاربرد آن باید به لولههای پلی اتیلن اشاره کرد که در دسته لولههای پلیمری قرار دارد. این نوع لولهها از گرانولهای شفاف پلی اتیلن ساخته شده و مشکلاتی مانند خوردگی، ترک یا شکست در آن وجود ندارد. همچنین نصب آنها آسان بوده و از قیمت مناسبی نیز برخوردار هستند.
کاربرد لولههای پلیاتیلن
میلگرد الیاژی
از لولههای پلیاتیلن میتوان در ساختمان سازی، برای انجام کارهایی چون انتقال فاضلاب، آب سرد آشامیدنی، آبرسانی شهری و آبرسانی مزارع، استفاده کرد.
لوله مانیسمان
لولههای مانیسمان همان لولههای فولادی بدون درز هستند که در دسته محکمترین و قابل اعتمادترین انواع لوله برای انتقال مواد صنعتی بهشمار میآیند. ویژگی اصلی این لولهها، نحوه ساخت آنها است که سبب شده ریسک نشتی مواد در خطوط انتقال، به کمترین مقدار خود برسند.
کاربرد لوله مانیسمان
یکی از مهمترین کاربردهای لوله مانیسمان، استفاده در صنایعی چون انتقال نفت و گاز، صنایع پالایشگاهی و شرکتهای پتروشیمی، مبدلهای حرارتی و گرمایی، عایق کردن کابلهای فشار قوی برق و آبرسانی برای امور کشاورزی، میباشد.
لوله استیل
این لولهها که از ترکیب آهن و آلیاژی به نام کربن ساخته میشود، از دیگر انواع لولههای فولادی بهشمار میرود که از مهمترین ویژگیهای آن باید به پایداری حرارتی بالا، درخشندگی، طول عمر بالا، برخورداری از سطح صیقلی و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد.
کاربرد لولههای استیل
بنابراین بیشترین کاربرد لولههای استیل در تاسیسات ساختمانی و صنعتی برای انتقال آب، گاز و مایعات خاص است.
لوله بتنی
این لولهها که در دو دسته ساده و مسلح قرار دارند، یکی از انواع لولههای صنعتی به حساب میآیند. بنابراین باید بدانید که وزن این نوع لولهها بالا بوده و از مقاومت پایینی در برابر خوردگی برخوردار هستند. همچنین هزینه نگهداری لولههای بتنی کم بوده و عمری بین 35 تا 50 سال دارند.
کاربرد لولههای بتنی
به همین خاطر بیشترین استفاده از لولههای بتنی برای سیستمهای لولهکشی پرفشار و کم فشار است.
لوله مسی
این لوله که زیرمجموعهای از لولههای استیل است، یکی از پراستفادهترین انواع لولههای فولادی بهشمار میرود که مهمترین ویژگی آن، مواردی چون انعطافپذیری، رسانایی حرارتی و الکتریکی بسیار بالا است. ناگفته نماند که لولههای مسی نسبت به رقبای پلاستیکی خود قیمت بالاتری دارند، اما کیفیت و دوام بالای آنها قابل مقایسه با لولههای پلاستیکی نیست. همچنین لولههای مسی به دو دسته ثابت و انعطافپذیر تقسیم میشوند.
کاربرد لولههای مسی
بنابراین کاربرد لولههای مسی را باید برای مواردی چون سیستم انتقال آب خانگی، آبپاشهای آتشنشانی، انتقال سیالات سنگین و سیستمهای سرمایشی و گرمایشی معرفی کرد.
لوله چدنی
تسمه الیاژی
نوع دیگری از لولهها به نام لولههای چدنی وجود دارند که با روش ریختهگری تولید میشوند. این نوع لولهها در دسته لولههای صنعتی قرار دارند که مهمترین ویژگی آنها مقاومت، طول عمر بالا و مقرونبه صرفه بودن است. این هم بدانید که لولههای چدنی در قطرهای بین 5 تا 120 سانتیمتر تولید میشوند و فشارهای متغیر تا 350 PSI را تحمل میکنند.
کاربرد لولههای چدنی
بنابراین از لولههای چدنی در سیستمهای لولهکشی با فشار پایین مثل آب و فاضلاب استفاده میشود.
لوله گالوانیزه
لوله گالوانیزه در دسته لولههای فولادی قرار دارند و به دلیل ساخته شدن از ورق سیاه، استحکام و مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارند. جالب است بدانید که مهمترین ویژگی این لولهها، قابلیت بازیافت بودن آنها است، چراکه میتوان لولههای گالوانیزه را در کورههای حرارتی، ذوب و مجددا مورد استفاده قرار داد. البته لولههای گالوانیزه، در ابعاد و اندازههای متنوعی تولید میشوند که دلیل آن جز کاربرد بسیار آنها در صنایع مختلف نیست.