
حداکثر طول تیرآهن در سقف
دهانه تیرآهن در واقع حداکثر طولی است که برای تیر مجاز مورد بررسی قرار میگیرد. دهانه تیر از یک ناحیه وزنی خاص پشتیبانی میکند. حداکثر طول تیرآهن در سقف معمولا متناسب با حداکثر دهانه سقف می باشد. دهانه های سقف در انواع گوناگون به طور معمول در محدوده ۷ تا ۱۲ متر قرار دارند. با این وجود این عدد ها نسبی بوده و به سازه بستگی دارد.
نقش دهانه تیر در تعیین حداکثر طول تیرآهن
هر چه تیرآهن ضخیمتر باشد، دهانه تیر بلندتری خواهند داشت. حداکثر طول تیرآهن در سقف به معیارهای مختلفی بستگی دارد که دهانه تیر یکی از آن عوامل است و در تعیین قیمت اجای سقف تاثیرگذار است.
حداکثر دهانه تیرآهن در سقف
شاه تیر که به عنوان تیرآهن اصلی خوانده میشود، به عنوان باربر برای دهانههای بین ۱۰ متر تا بیش از ۱۰۰ متراستفاده میشود و امکان پشتیبانی از تیرآهن تقویت شده تا حداکثر ۱۰۰ متر وجود دارد. روشهای مختلفی برای افزایش دهانه تیرآهن وجود دارد که تقویتکنندههایی بین جانهای فشاری و بال جوش داده میشوند و به این ترتیب دهانه تیرآهن افزایش مییابد.
معرفی کاربرد سقف با دهانه بلند
استفاده از سقفهای دهانه بلند گزینه خوبی برای افزایش میزان انعطاف پذیری است. به کمک سقف بلند میتوان ستونهای اضافی را حذف نمود و فضای بیشتری را ایجاد کرد. سقف دهانه بلند از مجموعه سقفهایی است که دهانه آن از ۱۲ متر بیشتر است و فضاهای خالی انعطافپذیر و بدون ستون ایجاد میکنند و باعث کاهش هزینههای زیرسازی میشوند. از کاربرد سقف با دهانه بلند میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
سولهها
انبارها و مجتمعهای بزرگ
ساختمانهای بلند
سالنهای مرغداری و دامداریها
مغازهها
سالن ورزشی و غیره
کاربرد های هر سایز تیرآهن در ساختمان
هر سایز تیرآهن در بخش های گوناگون ساختمان به کاربرده می شود و کاربرد خاص خود را دارد، به همین علت بعد از انتخاب تیرآهن باید به اندازه آن توجه نمود. به طور معمول در پروژه های ساخت و ساز کوچک و ساختمان های با تعداد طبقات کم سایز های کوچک تر تیرآهن مورد استفاده قرار می گیرد و در مقابل در پروژه های سنگین همانند برج ها، پل ها و ساختمان های چند طبقه سایز های بزرگتر به کاربرده می شوند.
تیرآهن سایز ۱۲: این نوع تیرآهن در سقف طبقات، ستون و تیر مورد استفاده قرار می گیرد.
تیرآهن سایز ۱۴: این تیرآهن در ساخت ستون و نعل و خرپا و پوشش سقف به کاربرده می شود.
تیرآهن سایز ۱۶: این نوع تیرآهن در ساخت تیرهای فرعی، ساخت نعل، پوشش سقف به کاربرده می شود و در ساخت خرپا و پل های زنبوری نیز قابل استفاده است.
تیرآهن سایز ۱۸: تیرآهن سایز ۱۸ در بخش های مختلف سازه های سنگین و ساخت ستون اصلی سازه کاربرد دارد.
تیرآهن سایز ۲۰: این نوع تیرآهن در ساخت طبقه های زیرین سازه و سازه های بزرگ و سنگین به کاربرده می شود.
حداکثر طول تیرآهن IPE
تیرآهن IPE از جمله تیرآهنهای پرمصرف در ساختمان است و در سایزهای مختلف تولید میشود. از این رو دارای حداقل و حداکثر طول 8 تا 16 متر است. ارتفاع تیرآهن بین 800 تا 600 میلیمتر و عرض آن بین 46 تا 220 میلیمتر است.
فاصله میان تیرآهنها
مهندسان معماری اغلب بیشترین فاصله ممکن را در نظر میگیرند، در حالی که مهندسان سازه نگران ایمنی و اقتصاد ساختمان هستند. گاهی اوقات، مهندسان سازه و معماری بر اساس نیاز خود مصالحه میکنند، اما مهم است که اطمینان حاصل شود که عملکرد ساختمان تغییر نمیکند.
به طور کلی، افزایش فاصله بین ستونهای بتن آرمه مستلزم افزایش عمق تیر و گاهی اوقات ابعاد ستون ها است. بنابراین، طراح باید فاصله ای را انتخاب کند که منجر به اندازه های بهینه برای تیرها و ستون ها شود. فاصله گذاری نامناسب ستون ها باعث استفاده ضعیف از فاصله در داخل ساختمان میشود. هیچ قانون مشخصی برای تعیین فاصله بین دو ستون بتن وجود ندارد.
بار سازه نقش مهمیایفا میکند و ممکن است حداکثر فاصله مشخصی را تحمیل کند. گاهی اوقات، مشتری تقاضای اندازه گیری خاصی از فاصله را دارد. به طور کلی مهندسان معماری فاصله بین دو ستون را بر اساس عملکرد ساختمان مشخص میکنند.
مهندسان معماری به دلایل زیبایی شناسی میخواهند بیشترین فاصله ممکن را داشته باشند، در حالی که مهندسان سازه نگران یکپارچگی سازه هستند.
افزایش فاصله بین ستون ها منجر به افزایش هزینه ساختمان میشود، زیرا افزایش دهانه ستونها مستلزم افزایش عمق تیر و بعد ستون برای تحمل بارهای بزرگتر است. در نتیجه، ستون ها و تیرهای بزرگتر برای تحمل بارهای تحمیلی مورد نیاز است.
بهتر است ستون ها را به صورت شبکهای مرتب کنید. فاصله بین دو ستون تقویت شده بین ۳-۴ متر برای ساختمانهای کوچک و ۶-۹ متر برای تأسیسات قابل توجه که در آن ستون های بزرگ و فضاهای آزاد مورد نیاز است، متغیر است.
برای سازه های معمولی فاصله ۵ متر مناسب است و حداکثر دهانه ۷.۵ و حداقل ۲.۵ متر است.
باید دانست که از هر میزان فاصله بین دو ستون میتوان استفاده کرد، به شرطی که ایمنی و یکپارچگی سازه به خطر نیفتد. اگر یک طراح بخواهد یک فاصله طولانی بین ستونها تنظیم کند و بار زیاد باشد، برای مقابله با چنین بار تحمیلی باید اندازه ستون را افزایش داد.
تیرآهن سقف ساختمانی چه وظیفه ای دارد؟
تیرآهن در بخش های مختلف سازه مانند ستون، سقف، تیر ها و خرپا کاربرد دارد. انتقال وزن و نیروهای اعمال شده از تیر های فرعی ساختمان به ستون های اصلی جزء وظایف تیرآهن محسوب می شود؛ اما از آنجا که تیرها به طور مستقیم به ستون متصل نمی شود باید تیرآهن اصلی به دو تیرآهن در خرپا قسمت سقف و ستون به شکل عرضی اتصال یابد.
به این صورت می تواند فشار های خمشی و تنشی وارد شده را تحمل کند و از تخریب ساختمان جلوگیری کند.
فاصله تیرآهن سقف در سقف های گوناگون
سقف کرومیت: در این مدل از سقف ها از جهت قالب های ثابت مانند بلوک های سیمانی، پلی استایرن، طاق ضربی و کامپوزیت برای پر کردن فضای خالی بین تیرچه به کاربرده می شود. فاصله تیرآهن سقف کرومیت با توجه به نوع قالب حدودا بین ۷۵ تا ۱۰۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود.
سقف کامپوزیت: لازم است بدانید که در سقف های کامپوزیت بلوک های سفالی وجود ندارد از این جهت برای لوله کشی های برق و آب و تاسیسات به کاربرده می شود.
سقف های طاق ضربی: به طور معمول فاصله تیرآهن سقف طاق ضربی حدودا بین ۹۰ تا ۱۱۰ سانتی متر در نظر گرفته می شود و از ملات گچ، آجر فشاری و خاک برای اجرای آن استفاده می شود.
حداکثر طول تیرفلزی
تمام بخش های اسکلت فلزی از تیرآهن ساخته می شود. با توجه به حجم سازه از تیرآهن معمولی، تیرآهن دوبل، تیرآهن لانه زنبوری و تیر ورق سفارشی ایجاد شده است. تیرآهن ها به طور معمول دارای طول ۱۲ متر هستند و سایز تیرآهن سقف و نوع آن با توجه به نوع سازه، تعداد طبقات و میزان مقاومت انتخاب می شود.
حداکثر طول تیر فلزی بسته به دهانه سقف تیرآهن است. طول تیر فلزی مطابق با اندازه دهانه می تواند به میزان دلخواه باشد ولی باید به موارد ایمنی و بهینه سازی هم توجه داشت ، چرا که اگر طول تیر فلزی بیش از حد بلند باشد بار مرده آن و طول افزایش می یابد و باید از خرپای فلزی نیز استفاده کرد.
طول زیاد و باد خور کم عملیات نصب را کندتر کرده و در مقابل در بادخور زیاد و طول کم سبب عملکرد لرزه ای تیر ها و طول جوش اتصالات کاهش یافته و ممان تکیه گاه نیز افزایش می یابد.
به طور معمول طول تیرهای فلزی حدودا ۷ یا ۸ متر است و در سازه های خاص حداکثر طول فلزی تا ۱۲ متر مجاز می باشد. در شرایطی که طول بیشتری لازم باشد با رعایت موارد ایمنی، از خرپای فلزی استفاده می شود. نوع، سایز و طول تیرآهن مناسب سقف باید قبل از اجرای سازه تعیین شود و زیرسازی و همه موارد لازم به طور کامل رعایت گردد.
حداکثر طول تیرآهن زنبوری
تیرآهن لانه زنبوری در اسکلت فولادی سازه کاربرد بسیاری دارد. زمانی تیرلانه زنبوری مورد استفاده قرار می گیرد که بخواهید هزینه و وزن کم، یک تیر با مقاومت بالا داشته باشید. تیرآهن لانه زنبوری از برش و جوشکاری و اتصال تیرآهن معمولی تولید می شود.
این تیرآهن ارتفاع ۱.۵ برابر نسبت به تیرآهن اصلی را دارا می باشد. تیر لانه زنبوری از تیرآهن های معمولی۱۲ متری تولید شده و طولی برابر با ۱۲ متر دارد. در زمان تولید احتمال دارد به علت برش و جوشکاری مجدد و جا به جایی دو قطعه طول آن از۱۵ تا ۲۰ سانتی متر افزایش پیدا کند.
می توان تیرلانه زنبوری با طول بیشتر تولید کرد ولی تیر با طول بلندتر از حالت استاندارد خارج شده و علاوه بر آن بهتر است که در ساختمان، دهانه ها بیش از حد بلند نباشند چرا که دهانه های بسیار بلند استاندارد نیستند و مقاومت لازم را در مقابل بارهای وارد شده ندارند.
حداکثر عرض سقف بدون ستون
بیشترین عرضه سقف بدون این که ستون در بین آن باشد یعنی بیشترین دهانه سقف که با توجه به نوع سقف میزان دهانه آن متفاوت است. به طور معمول در سقف های سنگین بیشترین عرضه سقف کوتاه بوده و حدودا ۶ تا ۸ متر است. ولی در انواع سقف های سبک و پیشرفته تر می توان دهانه سقف را تا ۱۸ متر در نظر داشت. این میزان کاملا به نوع سقف، تعداد طبقه و حجم سازه بستگی دارد. فاصله تیرآهن سقف نیز مطابق نوع سقف تفاوت دارد؛ ولی به طور میانگین و حدودی فاصله تیرآهن سقف در حدود ۷۰ تا ۱۳۰ سانتی متر نیز می تواند باشد. این میزان با توجه به نوع مصالح پر کننده بین تیرآهن ها و نوع سقف تفاوت دارد.
نتیجه گیری
حداکثر طول تیرآهن در سقف قابل محاسبه و اندازهگیری است و با توجه به کاربری هر ساختمان متفاوت است. دهانه تیر نیز در تعیین حداکثر طول تیرآهن موثر است و هر چه تیرآهن ضخیمتر باشد، دهانه تیر بلندتری خواهد. نبشی بال مساوی
یکی از راههای حذف ستونهای اضافی استفاده از سقف با دهانه بلند است. سقفهای بلند کاربردهای زیادی دارند. حداقل و حداکثر فاصله میان تیرآهنها نیز یکی دیگر از معیارهای تاثیرگذار در محاسبه حداکثر طول تیرآهن در سقف است. ورق آلیاژی
از همراهی شما در این مقاله از آلیاژ گستران متشکریم. آلیاژ گستران مرجع معتبر قیمتگذاری مقاطع فولادی خدماتی چون تامین تمامی مقاطع فولادی را بر عهده دارد و برای ثبت سفارش خود میتوانید همین حالا با کارشناسان فروش ما تماس گرفته و فاکتور خود را نهایی کنید. میلگرد آلیاژی