
میلگرد فولادی در برابر دمای مرطوب، مقاومت و استحکام زیادی دارد و جزء میلگرد های محبوب مورد استفاده در شناژ می باشد.
یکی از بهترین میلگردهای شناژ، میلگرد فولادی است که به دلیل استحکام بالا در برابر نیروهای کششی زمین مقاومت کرده و نیروهای وارد شده بر سازه را کنترل کند.
میلگرد شناژ چیست؟
میلگرد شناژ به میلگرد فولادی گفته می شود که در پی ساختمان استفاده و به جهت افزایش مقاومت ساختمان به کار می رود. شناژ در معنای لغوی به معنای زنجیر است که شکل پیوسته دارد. از این میلگرد ها به منظور تحمل بار های وارد روی سازه و افزایش مقاومت آن مورد استفاده قرار می گیرد. این میلگرد جزء مهمی از فونداسیون سازه است و یکی از مهمترین عناصر هر ساختمان به حساب می آید.
کاربرد میلگرد شناژ
میلگرد شناژ تاثیر زیادی در مقاومت در برابر بار و نیروهای وارد شده را دارند. در ادامه به برخی از کاربردهای شناژ می پردازیم:
پشتیبانی ستون ها
میلگرد شناژ به جهت ایجاد ستون و بنیان های حامی در زیرساخت ها مورد استفاده قرار می گیرد. این ستون ها به عنوان بنیان هایی ایجاد شده که وزن بار بنا را به زیربنا انتقال می دهد.
استحکام بخشیدن به پی ها و تیرها
در مواردی که پی یا تیر در زیر ساخت ها مورد استفاده قرار می گیرند، میلگرد شناژ به عنوان یک عنصر تقویت کننده به پی و تیرها اضافه می شود تا مقاومت و ثبات آن را تنظیم کند.
ساخت پیش ساخته بنا
در رویه های ساخت پیش ساخته، مش شناژ به جهت برپا کردن بنیان ها و ستون های موقتی برای ایجاد واحد های بتنی مورد استفاده قرار می گیرد.
انواع شناژ
انواع میلگرد برای شناژ به چهار شکل افقی، عمودی، مورب و مخفی تقسیم می شود و هر کدام کاربرد مختلفی در حیطه ساخت و ساز دارد. انواع شناژ به شرح زیر است:
شناژ افقی
سازه هایی که ضد زلزله هستند، به طور معمول شناژ افقی در آن به کار رفته که به شکل ضربدری یا شکل خرپا بین ستون های پی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد تا نیرو های وارده به بخش اصلی فونداسیون کاهش یابد و نیرو های وارده به ساختمان به سمت زمین دفع شوند. در ساخت شناژ افقی، ۶ میلگرد طولی آجدار، ۱۵ قلاب دار مورد استفاده قرار می گیرد که عرض آن حدودا ۳۵ سانتی متر است. در بعضی موارد این عرض تا ۶۰ سانتی متر هم افزایش می یابد که این موضوع به فاصله بین ستون فونداسیون ارتباط دارد.
شناژ عمودی
از شناژ عمودی به طور معمول در ساختمان های چند طبقه مورد استفاده قرار می گیرد. استفاده از شناژ عمودی در ساختمان الزامی نیست و احتمال دارد که بعضی از ساختمان ها حتی شناژ عمودی نداشته باشد و زمانی از آن استفاده شود که در طبقه های افقی این مقطع فولادی مورد استفاده قرار گیرد.
شناژ مورب
شناژ مورب همانند شناژ افقی مورد استفاده قرار می گیرد تا سبب ایجاد کلاف سازی بیشتر در محو دو پی زیرین تحتانی و پی فوقانی اجرا شود. میلگرد گذاری در شناژ مورب، از پشت تا پشت تحتانی پیش می روند تا به پی فوقانی با طول گیرداری کامل انجام شود و اتصال اصولی برای مهار سازی کلاف حاصل شود.
شناژ مخفی(تای بیم)
برای حاصل شدن این نوع شناژ باید دو میلگرد ۱۶ مورد استفاده قرار گیرد. یکی از این میلگرد ها در بخش بالا و یکی دیگر در پایین مقطع قرار می گیرد و حداقل عرضی که برای آن در نظر می گیرند، ۱۰ سانتی متر می باشد.
در اکثر موارد مهندسین هدف استفاده از شناژ را محدود کردن نشست متقارن می دانند با وجود این که می توان گفت احتمال دارد شناژ برای آن کاربرد داشته باشد، اما در زمان محاسبات مهندسی، نشست پی منفرد را بدون نظر گرفتن شناژ، در محدوده مجاز محدود نمایند. اگر به شکل اصولی داخل زمین اتصال داده شده باشند، می توان از میلگرد شناژ را به کار نبرد.
شناژ میلگردی ته پایه(پایه ساحلی)
شناژ میلگرد ته پایه یک سازه پشتیبانی است که در آن از بهترین میلگرد شناژ برای تقویت و حمایت از بخش های کلیدی پایه ای ساختمان و اتصال آن به بستر زمین مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از استفاده این نوع شناژ، انتقال بار ها و فشار های وارد شده بر ساختمان و بستر زمین و ایجاد پایداری در محل های پایه ای می باشد. این نوع شناژ به منظور انتقال بار، فشار وارد شده بر ساختمان به بستر زمین و پایداری در محل های حیاتی پایه ای است. شناژ میلگرد ته پایه برای ایجاد کردن پایه های موقت در زمان ساخت و ساز و همینطور تقویت بخش های اتصال ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد. این پایه ها با استفاده از میلگرد ها در زمان های کلیدی پایه ای ساختمان نصب و بارها و فشار های ساختمانی را به شکل تاثیر گذار به بستر زمین منتقل می کنند. در پروژه های ساختمانی که نیاز به تقویت بخش های پایه ای است، شناژ میلگردی ته پایه مورد استفاده قرار می گیرد. این شناژ به عنوان پایه موقت در طول عملیات بتن ریزی و اجرای ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند تا از جا به جایی ناخواسته ساختمان در مقابل بارها جلوگیری کند و به مقاومت و پایداری ساخت و ساز کمک کند.
شناژ میلگرد تقویتی
شناژ میلگرد تقویتی به منظور یک سیستم حمایتی شناخته شده که از میلگرد ها به عنوان اجزای تقویت کننده استفاده می کند تا استحکام بنا را تقویت نماید. این روش شناژ در مراحل اجرایی ساخت و ساز برای تحکیم بخش های سازه ای بیشتر مورد استفاده قرار می گیرد. این میلگرد ها در جهت های افقی و عمودی در سازه نصب شده تا از طریق اتصال دهنده های خاص به قسمت های مختلف سازه مثل ستون ها، تیرها و پی ها و دیگر اجزای ساختمانی متصل شوند. استفاده از شناژ میلگردی تقویتی، استحکام را در مقابل فشار ها افزایش می دهد. کاربرد این نوع شناژ به شکل موقتی در زمان پیاده سازی بتن ریزی و احداث ساختمان استفاده می شود تا از تبعات نامطلوب و ناخواسته نیروها پیشگیری شود و در مقاومت آن موثر باشد.
شناژ میلگردی تاجی
شناژ میلگرد تاجی که با نام پایه های پروازی نیز شناخته شه اند، نوعی سازه نگهدارنده است که در طول فرآیند ساخت و ساز برای تقویت بناها و سازه از طبقه از طبقه های پایین به طبقه های بالا مورد استفاده قرار می گیرد. این میلگرد ها به شکل موقت از پایه های نگهدارنده موجود در طبقه های پایین تر استفاده کرده تا بار های وارد شده بر ساختمان را تحمل کرده و به امنیت سازه کمک کند. شناژ تاجی در پروژه هایی با ارتفاع بلند که نیاز به حمایت در طبقه های بالاتر است، رواج دارد. این نوع شناژ نقش تاثیرگذاری در کاهش و تنش های ناشی از عملیات ساختمانی داشته و سبب پایداری بیشتر ساختمان می شود.
شناژ میلگرد تک سطح
شناژ میلگردی تک سطح(Single Flat Shore) یک سازه پشتیبان است. این مش شناژ در پروژه های ساختمان و زیرسازی به جهت تقویت از سطح هموار افقی مورد استفاده قرار می گیرد. با قرار گرفتن میلگرد در سطح افقی مثل سقف ها، کف ها و سطح های دیگر که احتیاج به پشتیبانی در زمان ساخت و ساز دارند به کار می رود. میلگرد های افقی در شناژ تک سطح به عنوان مرحله حمایت به فعالیت پرداخته و بار ساختمان را به شیوه موثری به زیر سازی و بستر زمین انتقال می دهد. به کارگیری شناژ میلگرد تک سطح برای استحکام و پایداری اضافی در سازه های ساختمانی الزامی است، علل الخصوص که در بعضی شرایط که نیاز به تقویت و استحکام کف ها و سطوح است.
شناژ میلگرد تک ستون
شناژ میلگرد تک ستون جزء سازه های پشتیبان است که از طریق یک میلگرد عمودی به جهت ایجاد پایه ای برای حمایت از بنا و انتقال بار به بستر زمین استفاده می شود. این شناژ در کارهای زیر سازی و تهیه فضاهای زیرزمینی برای تقویت ستون ها، تیرها، ساختار های پشتیبانی مورد استفاده قرار می گیرد. این شناژ قابلیت تحمل بارهای عمودی و افقی ساختمان و برآورد نیروهایی که به بستر زمین انتقال داده می شود، را دارد. استفاده از آن سبب کاهش افت و جا به جایی ناخواسته اجزای ساختمانی در طول فرآیند ساخت و ساز شده و به افزایش استحکام و پایداری ساختمان کمک می کند. انتخاب میلگرد مناسب برای شناژ مذکور طبق کاربری و میزان بار بنا انجام می شود.
انواع میلگرد برای شناژ
بدون در نظر گرفتن شکل ظاهری میلگرد، نسخه های گوناگونی از میلگرد با مواد مختلف وجود دارند که می توان برای ساخت ساختمان از آن استفاده کنید. به جهت تعیین بهترین میلگرد برای شناژ، اول باید عواملی که سبب تمایز انواع میلگرد می شوند را شناسایی کنید که به شرح زیر است:
شکل میلگرد
با وجود این که می توانید در مراحل ساخت ساختمان از میلگرد استفاده کنید اما باید بدانید میلگرد ساده برای تقویت بتن گزینه مناسبی نیست چرا که مواد به خوبی به آن نمی چسبد و احتمال دارد روی آن بلغزد. میلگرد های آجدار برای بتن مناسب تر هستند. ورق آلیاژی
جنس مواد پوشش دهنده میلگرد
میلگرد ها با پوشش گوناگون به بازار عرضه می شوند. میلگرد اپوکسی یا بازالت، سبز رنگ است و در مقابل خوردگی مقاومت زیادی از خود نشان می دهد. با این وجود پوشش اپوکسی قوی نبوده به راحتی دچار آسیب می شود. تسمه آلیاژی
جنس میلگرد
میلگرد ها از جنس گالوانیزه و فولاد زنگ نزن ساخته می شود با وجود این که گالوانیزه مقاومت بالایی دارد، اما فولاد زنگ نزن می تواند استحکام بالاتری را به وجود آورد. قیمت میلگرد با جنس فولاد زنگ نزن، نسب به میلگرد های دیگر گران تر است و اگر از آن استفاده شود، قیمت میلگرد برای شناژ افزایش پیدا می کند. میلگرد فسفر برنز
قطر میلگرد
در بازار، قطر میلگرد در ابعاد گوناگون به فروش می رسد. اندازه با قطر میله مشخص می شود و اندازه میلگرد را با افزایش آن شماره گذاری می نمایند. با بزرگتر شدن سازه، قطر میلگرد مورد استفاده نیز باید افزایش پیدا کند. قطر معمولی برای میلگرد های شناژ، ۱۲ میلی متر می باشد. به شکل کلی، میلگرد را نمی توان در لبه نزدیک به سطح بتن قرار داد چرا که سرعت زنگ زدگی افزایش پیدا می کند و این موضوع باعث از بین رفتن بتن و ایجاد ترک زودرس می شود. میلگرد آلیاژی